Murer laver sokkel

Hvordan opbygger man en sokkel

Når Murer Aalborg Nu, skal i gang, med at opbygge en sokkel, er der flere ting de lige skal have styr på inden gravearbejdet kan begynde, for det første skal de have fundet den rigtige bredde på den efterfølgende mur som skal stå på soklen, når det er på plads, skal der bestilles sokkelsten i en bredde som er ca. 2 cm. Smallere end muren som skal ovenpå, grunden til det er at der skal være plads til at pudse uden på sokkel stenene, når der er pudset, skal der ca. være en halv cm ud til murstenene på begge sider af mure.

Opmåling til grave renden

Reglen med en sokkel er at du skal grave 90 cm ned i jorden, det letteste er at bestille en rendegraver til at klare det hårde arbejde, rendegraveren er udstyret så smart, at den har skovle i forskellige bredder, så han kan grave renden lige i den bredde som du ønsker, afhængig af hvor bred muren skal være. Inden rendegraveren kan gå i gang, skal muren opsætte snore som viser hvor soklen skal være, det gør at det er let for føreren af rendegraveren, at grave det rigtige sted. Når renden har den rigtige dybde, kan man gøre klar til at sætte de første sokkelsten.

Opbygning i sokkelsten

Metoden med sokkelsten bygget fra bunden af soklen, er en hurtig og god måde at lave en sokkel på, den første række er vigtig at få lagt så de er i vater, når de er på plads, lægges der tinder stål for at styrke soklen, derefter sættes der en række ovenpå, som derefter fyldes med beton, ”man kan herefter med fordel vente til at betonen er størknet” derefter lægges alle sokkel stenene op i den ønskede højde over jorden, når de er sat kan man så fylde beton i resten af stenene, helt op så det er plan med den øverste sokkelsten.

Metode med få sokkelsten

Der er også en anden metode som også kan bruges, og det går ud på at man får gravet en rende, og derefter fylder man så beton i renden, man fylder så langt op at der er plads til kun en række med sokkelsten, når man er oppe i højden sætter men så den ene række sokkelsten i det våde beton, og efterfølgende fylder man så sokkel stenene op med beton, så den er plan med overfladen af sokkel stenene.

Arbejde efter at soklen er sat

Når soklen er tørret, er man så klar til at bygge en mur oven på soklen, men der er lige et par tips til opbygningen af soklen. Vis du lave en sokkel med kun en række sten skal du passe på ikke at lægge beton helt op til jordoverfladen, hvis man gør det, vil der jo aldrig kunne gro græs eller planter ved muren så hellere stoppe 20 cm inden jordoverfladen, hvorefter du så kan efterfylde med jord, så er det jo let at få noget til at gro der.

Pudsning af sokkel

Når muren er sat er det til at pudse soklen, på alle byggemarkeder findes der blandinger som er beregnet til at pudse sokkel med, det kan være lidt besværligt for en der ikke er øvet at få lavet en flot sokkel, men med, lidt tålmodighed, skal det nok lykkedes, men det tager længere tid en man tror, god fornøjelse.